• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Rip Akıntısı

RİP AKINTISI

Kıyıda, dizlere ancak gelen suda, yüzünüz karaya dönük, iki ayağınız yan yana veya biraz açık, kumsala doğru bakarken, birden ayağınızın altındaki kumun denize doğru çekildiğini hissedersiniz.Eğer, şaşkınlığı üzerinizden atamazsanız, ayaklarınız denize doğru çekilirken, yüzükoyun suya düşer ve bir avuç suda boğulabilirsiniz.
Ya da, yüzünüz denize bakarken, ayağınızın altındaki kumun denize doğru çekildiğini fark ettiğinizde paniğe kapılırsanız, sırt üstü suya düşer, altınızdaki kum devamlı denize doğru kaydığı için, ayağa kalkamaz ve bir karış suda boğulabilirsiniz.Kıyıdan, yani plajdan denize doğru olan bu akıntıya ya da dalgaya Rip Dalgası denir.



Karadeniz sahillerindeki plajlarda, alınan tüm önlemlere rağmen, sıkça görülen boğulma olaylarının başında işte bu pek bilinmeyen “Rip Dalgası” gelir.Rip dalgası ya da akıntısı, kıyıya ulaşan (kıyıya/ kumsala çarpan veya kıyıda çatlayan) suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir.
Pek çok plajda bu rip dalgası kıyıya dik bir şekilde oluşur.Dalgalarla kıyıya yığılan sular geri dönerken, denize doğru bir basınç oluşturmakta ve kıyının uygun bir kesiminden (genellikle o sahanın en derin kesiminden) denize doğru dönerek rip akıntısını meydana getirmektedir.Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.



Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, rip dalgasına maruz kalan da, bilinçli olmak ve çok hızlı hareket etmek zorundadır.Akıntıya kapılan insanlar, hızla denize doğru sürüklenmeye başladıklarından, bu anafordan kurtulmak için panik halinde karaya doğru yüzmeye çalışırlar.Yapılacak en önemli şey, öncelikle sakin olmak ve paniğe kapılmamak, (Rip’ten çıkmak için) sahile doğru değil, sahile paralel, yani yanlara doğru yüzmektir.

Rip Dalgası’ndan ya da Rip Akıntısı’ndan ancak bu şekilde kurtulmak mümkündür.




Bazıları yüzme bilmediği için kıyıdan uzaklaşmamasına rağmen, Rip Dalgası tehdidine uğrayabilirler.Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanı dibe çekmezler, akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
Çeken akıntının dışarıdan görülüp belirlenebilmesi kolay değildir. Ancak şu gözlemler önemlidir:
1- Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su.
2- Belirli bir bölgeden suyun renginin dipteki kum hareketinden dolayı bulanık ve kahverengi bir görünüm alması.
3 – Düzenli biçimde denize doğru ilerleyen köpük.
4 – Kıyıya doğru gelen dalgalarda meydana gelen bozulma ve düzensizlik. Bu belirtilerden biri ya da birkaçının olması, çeken akıntının varlığına bir işarettir.

Rip Dalgası ya da Rip Akıntısı, tam kıyıdan ve ayak bileği hizasından başlar.
Kıyıda, “bana bir şey olmaz” diyerek, yere basarken, ayak bileği seviyesine kadar olan su derinliğinde, kayan kum tabakası ve üstten denize doğru olan akıntı yüzünden, hayat kaybetmek mümkündür.

 

 

 

Yarış Kuralları