SALMA ÇEKİKLİĞİ VE AĞIRLIK
Salma bir çok teknede sabittir. Ne var ki küçük boyutlu yelkenlilerde ve bazı yatlarda salmanın çekikliği ayarlanabilir.Salma, Bernolli etkisi ile rüzgara karsı gidilen seyirlerde ise yarar, rüzgarın salt itis gücüyle gittiği konumlarda ise yalpalanmayı önlemek dısında istenmeyen sürtünme yaratır.Bu sebeple salma, orsa ve dar apaz seyirlerde en derin konumunda olmalı; apazda bir az, pupada büyük ölçüde yukarı çekilmelidir.
Not: Eğer sert hava ve dalga tekneyi apaz ve pupada bir sancağa bir iskeleye savuruyorsa, salma normal kullanıldığından daha derinde kullanılarak teknenin dengesi sağlanır.
Teknede bulunan insanların ağırlığı, seyir açısından faydalı olarak kullanılabilir. Orsa seyrinde mürettebat, teknenin rüzgarüstüne oturarak tekneyi tartmaya yardımcı olur. Bu sayede tekne daha çok orsalar. Teknenin en iyi tartıldığı nokta, genellikle gövdesinin en
siskin olduğu ağırlık merkezinin hizasındaki noktadır. Çünkü buradan maksimum tartma momenti/torku sağlanır.Rüzgar orsadan pupaya kaydıkça ağırlıklar(mürettebat) geriye alınmalı ve rüzgaraltı/rüzgarüstüne esit dağıtılmalıdır. Ağırlıklar geriye alındıkça, teknenin burnunun suya gömülmesi engellenecek ve esit dağılımla denge sağlanacaktır. Orsa seyirlerde teknenin burnuna yardımcı olmak ve orsalamayı arttırmak için mürettebat normalden ileriye kaydırılabilir.
Not: Çok hafif havalarda orsa, dar apaz ve apaz seyirler için mürettebat rüzgaraltına oturtulabilir. Bu sayede tekne yapay olarak rüzgaraltına yatırılır ve bu sayede yelkenler üzerinde yapay bir basınç farkı olusur. Tekne hız kazanır.
Not: Hafif havalarda tekne üzerinde çok fazla hareket edilmesi, tekneyi yavaslatır.
SAĞANAK TRİMİ
Sağanaklarda gerçek rüzgar yönünde bir değisiklik olmazsa, zahiri rüzgar kıça kayar.Çünkü teknenin hızı sabittir, gerçek rüzgar artar. Bu durumda ıskotalar biraz boslanmalı tekne hızlanıp sağanak kesildikten sonra tekrar alınmalıdır.Bazı sağanaklarda ise gerçek rüzgar yön değistirir.
Gerçek rüzgar kıça kayarsa buna havanın çekmesi, basa kayarsa buna havanın açması denir. Bu gibi durumlarda rüzgarın siddetinin artması/azalması ve havanın çekmesi/açmasına göre ıskota veya dümenle müdahale edilerek teknenin seyrine devam edilir