• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Balon Trimi


BALON TRİMİ

1) Hiza olarak balon gönderi, direğe 900 olacak sekilde ayarlanmalıdır. Balon gönderinin yüksekliği ayarlamak için balonun rüzgarüstü yakasına bakılmalıdır. Rüzgarüstü yakası balon orsaladığı zaman tepeden asağı aynı aynı anda yapraklanmalıdır.Balonun yapraklanması üstten baslıyorsa gönder çok asağıda, yapraklanma alttan baslıyorsa gönder çok yüksektedir.




2) Gönder ayarının bir etkisi de balonun üst kısımlarının derinliğidir.Gönder yukarıda ise güngörmez yakaları açılır,

omuzlar uzaklasır, balon düzlesir.Gönder asağıda ise göngörmez yakaları kapanır, omuzlar yaklasır, balon derinlik kazanır. 

3) Rüzgaraltı ıskotasının çekme noktası balonun alt kısımlarının derinliğini ve balonun ana yelkene uzaklığını belirler. Normalde kıçta olan ıskota çekme noktası ıskota yönlendiricisinin çekilmesiyle basa kaydırılabilir.Iskota çekme noktası kıçta ise balonun altı düz, güngörmezi açık; balon ile ana yelken arası mesafe fazla, ana yelkene etkiyen hava akımı daha sağlıklıdır.Iskota çekme noktası basta ise balonun altı derin, güngörmezi kapalıdır. 

4) Pupa gidilmediği zamanki rüzgarlarda balonun tor yeri gönderin yüksekliği ile ayarlanır.Gönder asağıda ise tor basa kayar, güngörmez açılır. 

Not: Toru basa kaydırmak, kemereden alınan sert rüzgarlarda brosa düsmeyi engeller. Ayrıca brosa tehlikesi varsa ana yelken ıskotası ve pupa palangası boslanmalı, böylece yelkenin üst kısmındaki kuvvet azaltılmalıdır.Gönder yukarıda ise tor kıça kayar, güngörmez kapanır.




Genis Apaz ve Pupa için:

Genis apaz ve pupada gönderi zahiri rüzgara 900 açıyla kullanmak pratik bir yoldur.Hafif hava veya çalkantılı deniz Hafif rüzgar ve çalkantılı denizde balon gönderi daha az trim edilebilir. (daha az gösterilebilir) Bu sayede rüzgaraltı ıskota daha çok boslanabilir ve yelkene derinlik verilebilir. Iskota yönlendiricisi ile çekme noktası basa kaydırılırsa derinliğe yardımcı olur.

Sert hava Amaç: Yalpalamayı önlemektir.Genis apaz için balon gönderini fazla trim edin/gösterin ve orsa yakasını sabit tutmak için daha asağıda kullanın.Iskota yönlendiricisini kasarak çekme noktasını basa alın, ancak rüzgaraltı ıskotasını fazladan alın. Bu sayede balonun iki yakası daha sabit bir hal alır ve salınmayı engeller İğnecik pupa seyirlerinde gönder genis apaza göre daha az trim edilmelidir. Balon mümkün olduğunca düz ileriye çekmeli

Not: Tekne rüzgarüstüne yalpalanmaya baslarsa, rüzgaraltı ıskotayı biraz al; rüzgaraltına yalpalanmaya baslarsa bu sefer rüzgaraltı ıskotayı biraz bosla.




Dar Apaz ve Apaz için:

Hafif havalar Gönderi fazla trim edin ve ıskota çekme noktasını kıça kaydırın. Bu sayede bayılma azaltılır.Sert havalar Gönder asağıda kullanılmalı ve fazla trim edilmelidir. Iskota çekme noktası kıça kaydırılmalıdır.




Balon Açıkken Ana Yelken: 

Ana yelken cenovalı seyire göre daha alınık olmalı. Dar apazda bayılmayı engellemek için düzlestirilmeli.Sert rüzgarlar için yalpalanmayı engellenmek için bükümü azaltılmalı.Hafif rüzgarda bumbayı biraz kaldırmak için balançina yardımcı olarak kullanılabilir.

 

 

 

 



 

Yarış Kuralları