Halatların Bakımı
Sentetik halatlar en çok güneşten, tuzlu sudan ve mekanik sürtünmelerden etkilenirler. İster güvertede isterse başka donanımlarda kullanılan halatların mümkün olduğu kadar sık tatlı suyla yıkanması, ıslak bırakılmaması ve uzun süre güneş altında kalmamasına özen göstermek gerekir. Bu amaçla iyice kuruduktan sonra, iyi havalanan bir dolapta istiflenmeleri veya asılmaları uygundur. Halat liflerinin arasına giren kum da halatların aşınmasına sebep olan bir diğer unsurdur.
Tuzdan ve benzeri diğer unsurlardan sertleşmiş halatlar, tatlı su içinde bekletilerek arındırılıbailir. Bu işlem esnasında çok kuvvetli kimyasallar kullanılmaması uygundur, biz genelde arap sabunu kullanıyoruz.
Halatların aşınması
Halatın ister teknede ister sahilde veya rıhtımda, temas ettiği noktalarda korunma amacıyla sarılması, hortumlanması ya da giydirilmesine badarna etmek denir. En basit olarak su tesisatlarında kullanılan plastik hortumlar ile yapılan bu uygulamalar, özellikle ağır hava koşullarında ve profesyonel şartlarda çok daha çeşitli ve pahalı çözümlere kadar uzanırlar. Piyasada bulunan nispeten küçük kalibreli (45 mm'lik) yangın hortumları, çok güçlü ve aşınmaya mukavim dış yüzey kılıfları sayesinde bu iş için idealdir.
Plastik hortumların dezavantajı halatı bağlı bulunduğu koç boynuzu veya babadan sökmeden hortumu üzerinden geçirememektir. Hortumu uzunlamasına kesmek ve halatın üzerine sarmak ve bağlamak pratik olarak neredeyse işe yaramayacak kadar kısa süreli çözümlerdir. Bir diğer sorun ise hortumun tespit edildiği noktada kalması, yani aşağı-yukarı kaymamasıdır.
Koç Boynuzu ve Kurtağzı
Koçboynuzu veya kurt ağızları sahile veya yandaki tekneye, iskeleye ya da pontona verilen koltuk halatlarının, teknenin genelde küpeştesine yakın, çok sağlam olarak monte edilmiş, bağlanma unsurlarıdır.
Koçboynuzuna bir halatı sabitlemek için yapılması gereken işlem, halatı koç boynuzun gövdesinden geçirip birkaç kez kolları üstüne sarmaktır.
Eğer ilk turda düğüm atılır ya da bağ yapılırsa koltuk halatı açılamaz şekilde sıkışır.Keza bağ yapıldıktan sonra, halattaki boşluk koç boynuzu üzerine bir kez daha volta edilirse, alttaki katları sıkıştıracağı için çözülmesi yine çok zorlaşacaktır.
Altı boş olan, köprü şeklindeki koç boynuzlarının altından geçirilen kasanın her iki boynuzdan döndürülmesi pratik ve kolay yapılan, kolay çözülen bir uygulamadır. Bazı koltuk halatları bu yüzden kendinden kasalı olarak yapılmıştır, olmayanlar için izbarço bağı geçici olarak kullanılabilir.
İzbarçonun kasasının her iki boynuzun eninden daha geniş olmasına dikkat etmek gerekir. Büyük tekneler ve gemilerde, koç boynuzu yerine büyük babalar kullanılır.Sahilde bağlanmak için kullanılan elemanlar ise yine babalar, koç boynuzları veya anelelerdir.
Kurtağzı ise, halatın ister tekne küpeştesinde isterse sahilde sağa-sola hareket ederek aşınmasına engel olan yuvalardır. Kapalı ve açık tipleri vardır.
Açık olanlar uzun halatları geçirmek için daha kullanışlıdır.
Üzerinde yük olan halatı sonradan kurt ağzına geçirmek çok zor olacağı için, bu işlemin baştan yapılıp sonra halatın boşunun alınmasına dikkat etmek gerekir.