• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Yelken Yarışında Mürettebat ve Görevleri


Yelken Yarışında Mürettebat ve                       Görevleri

DİREK DİBİ: Direk dibi, güç ve çabukluk isteyen bir pozisyondur. Bu yönleri ile öne çıkması, pozisyonun ekip içersindeönemsizmiş gibi algılanmasına neden olabilmektedir. Ne var ki, direk dibi,mandarlaraiskota vemanevralara en az baş üstü kadar hakim olmalıdır. Böylecebaş üstünü yedekler ve gözü hep onun üstünde olur. Bu şekilde olası bir hata için erken uyarı sistemi kurulmuş olur. Direk dibinin bir diğer önemi isebaş üstü ile olan uyumudur
Teknede her zaman iki hayati nokta vardır. Biri başta diğerikokpitte. Baş üstü ekibi uyumlu olabildiği sürece üzerlerindeki baskı ile başa çıkabilirler.




PİYANO: Mandarları 
yönetir. Direk dibi kadar olmasa dafiziksel güç yoğun bir pozisyondur ve sürekli kokpitive mandar iplerini toparladığı için olsa gerek ekibin titizlik meraklısı üyesi olarak anılır.
Piyanocu aynı zamanda ekip içersinde “supap” görevi görür.Baş üstünün tüm harareti vedümencinin tüm komutları aynı anda onda toplanır. “Ahtapot” olmayı dileyen tek ekip üyesi “piyanocu” olsa gerek. Gözü hep baş ekibinde, kulağı dümencidedir. Gözü görmeden kulağına haykırılan komutlara aldırış etmez. Bu nedenle deyim yerinde ise “çelik gibi sinirlere sahip olması” gerekir. 



KOKPİT: Teknenin büyüklüğüne ve sahip olunan donanımlara göre sayısı değişir. Buradaki ekip üyeleri arasında farkında olunmadan ve dile getirilmeden bir “hiyerarşi” oluşur. Trimciler, yelken bilgisi nispetendaha yüksek, vinççiler isefiziksek güç ile trimciyi destekleyen üyelerdir. Kokpitçiler arasında baloncularözellikle de balon trimcisi tüm seyirlerde performans göstermesi beklenen ekip üyesidir.



BAŞ ÜSTÜ: Baş üstü, fizik kondisyonu yüksek, tekne üstünde yaralanma riski fazlave sürekli baskı altında bir pozisyondur. Bu pozisyon mücadelenin her türlüsünden keyif alan ve yelken sporuna hakim adaylar ile doldurulması, ekip performansını olumlu yönde etkileyecektir.

ANA YELKEN: Dümencinin yol arkadaşıdır. Bu arkadaşlığını da onunla sohbet etmeyerek gösterir. Sürekli konsantrasyonunukorumalı, dümencinin de korumasına yardımcı olmalıdır.

Kondisyon anlamında “diri”olması, özellikle orsa performansınırüzgarı okuyabilme yeteneği ile genel seyir performansını olumlu yönde etkileyecektir.



DÜMENCİ: Karada ve denizde herkesin gözünün üstünde olduğu, ekibin lideri olarak tabir edilen pozisyondur. 

“Dümeni hissetmek” ve bu duyuya sahip olmak zaman ister. Eğer bu zamana sahip değilseniz hali hazırda bu hisse sahip olan bir üyeyi tercih etmenizi öneririm. 

Liderlik tarafına gelince… İlk kural ekibin dümenciyi kabullenmesidir. Eğer ekip, dümenciyi kabullenmez ise asla “takımın dümencisi” olamaz. 

Gerçekten de dümenci tüm o aksiyonun ortasında, anı yavaşlatılmış çekimde yaşamayı ve doğru kararı üretebilmeyi becerebilen kişidir. Bu özeliği onu övgü ve yergilerin muhatabı yapar. 

Fakat bu tek model olmak zorunda değil. Dümencinin de diğer üyelerle beraber görevine odaklanması, taktik/teknik kararların bir başka üye tarafından verilmesi tercih edilebilir. Bu kişitaktisyendir. 

Arzu edilmesi durumunda ekipte rota ve genel seyir konularında karar üretmesi için“navigasyoncu”ya yer verilebilir.







Yarış Kuralları