YANAŞIRKEN:
1-Motoru çalıştırın. Yelkenli bir teknenin yanaşma ve ayrılma manevraları, aksi bir durum yoksa motorla yapılır.9-Eğer bir yelkenli tekneye bordalıyorsanız, tekne direklerinin ve gurcatalarının olası bir dalga ya da yalpada birbirine çarpmaması için uygun şekilde ayarlayın.
10-Bordalanacak yerin tekne ile aynı yükseklikte olması tercih edilir. Koltuk halatının 30º’den dik bir açıyla gelmesi, diğer bir deyişle küpeşteye paralel olmaması yüzünden koç boynuzu veya kurt ağzını güverteye tespit eden cıvata ve benzeri bağlantıları zorlaması, ileri durumlarda tamamen kopartması söz konusu olabilir. Yüksek bordalı tekneler veya pontonlara yanaşırken, özellikle de rüzgarlı ve dalgalı sularda çok dikkat etmek, mümkün mertebe bağlanmaktan kaçınmak gerekir
11-Özellikle sert rüzgar ve dalgalı deniz sözkonusuysa, elde bir balon usturmaçalı güvertede serbest bir veya birkaç ekip üyesinin çarpışma anında, tekne ile çarpılan aralığa sokarak önlem almaları gerekebilir.
Teknenin çarpışma anında el ayak yoktur, usturmaça vardır!
12-Örneğin iskele ayakları gibi düz olmayan bir zemine bordalanıyorsa, pasarella ile usturmaçaların görevini yapması sağlanır.Önce rüzgarüstü koltuk halatı sahile verilir.
Tüm tekneler kural itibarıyla rüzgarı kafadan aldıklarında daha stabildirler.
Pervane kanatlarının şekli dolayısıyla birçok tekne tornistanda iskeleye veya sancağa çeker. Alışıldığında, motorla yanaşırken, özellikle dar yerlerde avantaj olarak kullanılabilecek bir özelliktir.