Demirde Gezinmek
Gezinmek ile kast edilen, baştan gelen rüzgar ve akıntı ile teknenin sağ ve sola doğru yaptığı devinimlerdir. Hava ve deniz şartlarının arttığı durumlarda artar. Her tekne belli bir miktar gezinmekle beraber, su üstü yapıların artmasıyla ve verilen kalomaya paralel olarak gezinme artar.
Dümeni orta hatta sabitlemek, kalomayı azaltmak amacıyla zincirde ağırlık kullanmak, ön taraftan ikinci bir kısa demir veya fırtına paraşütü atmak veya çift direkli teknelerde arka direğe (mizena ya da bocrum) küçük bir yelken açmak gezinmeyi azaltmak için kullanılan çeşitli yöntemlerdir. Tek direkli teknelerde kıç ıstralyaya fırtına yelkenini açarak da aynı etki sağlanabilir, ancak fırtına şiddetinde rüzgarlarda tavsiye edilmez, yarardan fazla sorun yaratır, armayı zorlar, tarama riskini arttırır.
İster zincir, ister halat-zincir hangi tip bağlanma olursa olsun, zeminle olan açıyı azaltmak amacıyla ağırlık kullanmak, gezinmeye engel olur, kaloma miktarını azaltır. Bu iş için özel tasarlanmış ağırlıklar kullanılabileceği gibi dalış için kullanılan ağırlık kemeri, sağlam bir torba içinde çeşitli metal ağırlıklar veya yedek zincir kullanılabilir. Genel kural ağırlığın demirin ağırlığı kadar olmasıdır. Dar sıkışık demir yerlerinde, alargada kalan birden fazla teknenin olduğu kalabalık koylarda, salınımı azaltan yararlı bir uygulamadır.