• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Fırtına Demiri




Fırtına Demiri Kullanmak

Tekneyi park ettikten sonra eğer tekne rüzgâra karşı orsalamak isteyip sürüklenme alanından çıkma isteği devam ediyorsa fırtına demiri atılarak teknenin bu sürüklenme alanında kalması sağlanır. Tekne sürüklenme akıntısının dışına çıkması tehlike farz eder. Eğer mürettebat teknenin ileri yönünü anlayamıyorsa denizcilerin kullandığı çok kolay bir yöntem vardır. Kuru birkaç kâğıt parçasını teknenin yarattığı akıntıya bırakmak. Eğer bu kâğıtlar akıntı içinde kalıp tekneden sürüklenme doğrultusunda uzaklaşıyorsa sürüklenme akıntısı içerisinde kaldığınızı göstermektedir. Eğer kâğıtlar kıça doğru kayıyorsa tekne güvenli olduğu akıntı bölgesinden uzaklaşıyor ve ileri hareket ediyorsunuz demektir.



Fırtına demiri paraşüt şeklinde suyun içinde açılarak teknenin sürüklenme hareketini kısıtlayacaktır. İleri hareketin durdurulması ile beraber tekne kendi yarattığı akıntı içinde kalarak dengeli bir şekilde sürüklenecektir.

Fırtına demiri ile 50 derecelik açının tutturulması çok önemlidir. Eğer tekne doğrudan rüzgâra karşı döndürülürse sürüklenmenin yaratacağı akıntı bölünerek dağılacak ve fırtına demirindeki kuvveti azaltacaktır. Tekneyi doğrudan rüzgâra karşı döndürmektense 50 derecelik açıyla tutmak fırtına demirinin daha iyi dolmasını sağlayacaktır. Ayrıca, teknenin baş ve kıç tarafındaki köşeleri yapı itibariyle en kuvvetli alanlardır. Bu köşelere çarpacak dalgalara karşı direnç daha fazla olacaktır. Bu köşeler teknenin bordasından çok daha kuvvetlidir.



Paraşüt tipi fırtına demiri attıktan sonra fırtına demirinin tekneye olan bağlantı ipinin uzunluğunu da iyi ayarlamak gerekir. Teknenin dalgayı kırdığı zamanla fırtına demirinin dalgayı kırdığı zaman aynı anda olmalıdır ki uyumsuzluk durumunda oluşacak dalga kuvvetleri tekne üzerinde istemsiz kontrol ve sallantıya yol açabilir. Ayrıca paraşütü deniz seviyesinin yakınında tuttuğunuz sürece adeta bir dalga kıran gibi görev görebilir. Günümüzde naylondan yapılmış paraşüt tipi fırtına demirleri kullanılmaktadır. Bu tip demirler hem daha kuvvetli hem daha esnek olduğundan anlık kuvvetleri daha iyi karşılayıp tekneye en az düzeyde yansıtmaktadır.



Paraşüt tipi fırtına demirinin en önemli özelliği sürüklenmeyi en az düzeye indirmektir. Bu sürüklenişte fırtına süresince çok değerli olacak deniz alanınızın en az düzeyde kaybı demektir. Normal bir pozisyonda 3 knot’a kadar bir sürüklenme yaşayabilecekken paraşüt tipi fırtına demiriyle 1 knot veya daha az bir sürüklenme hızını yakalayabilirsiniz.

Paraşüt tipi fırtına demirinin en önemli parçası tekneye bağlı olan ana halat ile bu halatın tekneye bağlanmasını sağlayan karnıyarık veya döner mekanizmadır. Denizde oluşacak akıntının yaratacağı türbülanstan denizin içinde dönebilecek demir spagetti gibi dolanabilir. Zaten zor bir zaman geçirdiğiniz fırtına döneminde çok daha zor bir durum yaşayabilirsiniz. O yüzden bu döner kanca ile paraşütün deniz içerisindeki dönüşünü rahatlatabilirsiniz.



Fırtına sırasında demirin ipi dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Eğer tekne ve fırtına demirinin paraşütü bulundukları dalgalar arasında ve çukurda olduğunda zaman 5-6 metre ipi vinçleyebilirsiniz. Tekne dalga tepesindeyken ip gergin olmalıdır, çukurdayken ipi gevşek bırakılmalıdır. Bu şekilde sürüklenme en aza indirilir. Fırtına sonrası denizdeki demiri toplamak içinde bu gevşek anlar beklenilerek tekneye paraşütü çekilebilir. Bir gönder veya kakıç yardımıyla içindeki su boşaltılıp demir tekneye alınabilir.

 

 
Yarış Kuralları