• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Kano




Doğaya çıkın onun ve hayatınızın tadını çıkarın.

Kano Nedir ?

 Her iki ucu sivri, düz dipli, hafif ve elde taşınabilen tekne. Ağaç kütüğünün oyulmasıyla yapılan "oyma kayıklar" da bu adla anılır. Günümüzde spor ve eğlence maksadıyla kullanılan kanolar, çoğunlukla sert ağaçtan, kalıplanmış plastikten, alüminyumdan, cam elyaftan veya ahşap üzerine gerilmiş çadır bezinden yapılır. Kano sporu adıyla, hızlı akıntı ve azgın dalgalı ırmaklarda tabii ve sun’i engelleri aşmada kullanılır. Tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir.

Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir.Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda'da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka'da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı bulunmuştur.




Kano’ya - nasıl başlanır?

Bir eğlence aktivitesi sporu olarak Kano yapmak kolaydır, giriş önşart olmaksızın herkes için mümkündür bu aktivite de dikkate alınması gereken birkaç gerekli temel bilgi vardır,Bunun yanı sıra malzemelerin nasıl taşınması ve ekipmanların çok kısa bir süre içinde tanınması da gereklidir,İlk kürek darbesiyle gidebilmek,kano oldukça basitmiş diye düşünmek bir acemi için geçerlidir. Kano göllerde,nehirlerde yapmak en ideal olanıdır.

Bu aktiviteyi yaparken bol bol ıslanacağınızı ve hatta suya düşebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın çünkü bu kano’nun doğasında olan bir durumdur.Bu sebepten ötürü su korkunuzun olmaması gerekir,Bu aktiviteyi ilk defa deniyorsanız tavsiyemiz tekne trafiği olmayan sessiz sularda ilk küreğinizi daldırmanızdır.Çünkü kürek  ilk mücadeledir.




Herkes kano yapabilir mi ?

Her yaşta kanoyla uğraşabilirsiniz.Bağımsız bir kano’yu kullanabilmek için çocukların 8 yaşında olmaları tavsiye edilir.Yaşı ne olursa olsun kanocuların alabora olayında güvenli kıyılara ulaşabilmeleri için yüzebilmeleri şarttır.Kano’yu spor olarak devamlı yapıyorsanız düzenli olarak tıbbi muayeneden geçmenizi ve sağlık risklerinizin olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz,Kano ve sporunun insanların kalp dolaşım sistemi ve kas yapısı üzerinde olumlu etkileri vardır. Vücudun muz bölgenizi çalıştırmak içinde harika bir spor ve aktivitedir,bundan da öte vücudunuza temel eğzersiz hareketleri yaptırabilmektedir.Bacak kaslarınızıda dengeleyici olarak görev yaptığından dolayı bacaklarınızda oldukça güçlenecektir.Kano yaptığınız sıralarda kas dengenizin de bilincinde olmanız gerekmektedir. Dayanıklılığı attırır,bunun yanı sıra su koşullarına bağlı olarak vucütta morluklar oluşabilir,Yaz aylarında ozon kirliliğine ve güneş yanıklarına karşın önlem almanız yerinde olur.Hep aynı yönde kano yapmayın,Çift kürek kullanabilirisiniz önemli olan rahatlamak bunu sakın unutmayın.




Temel Davranış

Dünyada bir tek sen ve teknenle beraber herşeyi yapabilirsiniz. Kano  açık havanın tadını çıkarabileceğiniz en güzel yollardan biridir.Ancak bu düzgün ve sorumlu davranışlarda beraberinde getirmelidir.Doğanın kirletilmemesi ve hayvanların yaşam haklarının ihlal edilmemesi gibi..

 Doğaya çıkın onun ve hayatınızın tadını çıkarın.

  • Hayvanların yaşam alanlarına ve yaşama haklarına müdahale etmeyin.
  • Hiçbir suya veya kıyıya çöpünüzü atmayın.
  • Sazlık veya Nilüferlere doğru kürek çekmeyin.
  • Sadece belirlenen alanlarda ızgara yapın.
  • Kimsenin üzerine doğru kürek çekmeyin.
  • Karanlıkta veya fırtınada sürüş yapmayın.
  • Balıkçıları ve yüzücülere dikkat edin.
  • İçkiliyken Sakın kürek çekmeyin.



Kano gezisi için doğru ekipman

Yedek kıyafet ve değerli eşyalarınızı saklamak için su geçirmez torba veya yün çanta öneririz.Sadece su geçirmez kaplarda elektronik ekipmanlarınızı saklamanız çok önemlidir.Unutmayın her hava koşulu eğlencelidir,kötü hava diye birşey yoktur,Sadece kötü giysi seçimi vardır.Başlığınızı seçerken güneş’e ve etkilerine karşı sizi koruyan,darbelere dayanıklı bir başlık olmasına dikkat edin.Su geçirmez ceket serin ve nemli havalarda sizi koruyacağını ; Aşırı güneş ışığına karşı extra önlem almayı unutmayın.Ayakkabılarınızın bu spora uygun seçmenizi öneririz.Güvenliğiniz ve yolculuğunuzda bir sorun çıkmaması için bütün bu giyim ve diğer meteryalleri yolculuğa çıkmadan evvel evinizde test edin.

kano ait 10 şey

  • Can yeleği 
  • Güneş kremi, gözlük, şapka 
  • Yağmur koruması 
  • Yeterli yiyecek ve içecekler 
  • Rota ve çıkış noktalarını belirten  bir harita ve pusula
  • Su geçirmez konteynerler 
  • İlk yardım kiti 
  • Böcek sprey 
  • Kürek çekerken kullanacağınız Eldivenler 
  • Koltuk Minderi




ÜLKEMİZDE KANO NEREDE YAPILIR ?

Çoruh Nehri (Artvin): Haziran-Ekim arası
Köprüçay (Antalya): Nisan-Ekim arası
Dalaman Çayı (Antalya): Nisan-Ekim arası
Zamantı Irmağı (Kayseri): Haziran-Ekim arası
Göksu Nehri (Mersin): Nisan-Ekim arası
Göksu Çayı (Adana): Haziran-Ekim arası 
Sarısu (Kandıra): Aralık-Mayıs arası
Melen Çayı (Bolu): Aralık-Mayıs arası
Fırtına Deresi (Rize): Haziran-Eylül arası
Berta Çayı (Artvin): Haziran-Ekim arası
Barhal Deresi (Rize): Haziran-Eylül arası
Oltu Çayı (Erzurum): Haziran-Ekim arası
Harşit Çayı (Gümüşhane): Haziran-Ekim arası

İstanbul etrafında bilhassa durusu, bilinen diğer adıyla terkos gölü’nde bu sporu yapmak için elverişli olan parkurlar var. Yakın olması ve doğal güzellikleri acenteleri durusu’ya çeken en önemli neden. Çünkü günübirlik turlarda aktiviteye daha fazla zaman ayırabilmek amacıyla gidilecek parkurun yakın olması tercih ediliyor. Gün içerisindeki faaliyetler gidilen yerin özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Akdeniz bölgesine düzenlenen bir turda bu bölgenin benzeri olmayan tarihi kentlerini gezecek, doğal güzelliklerinin keyfine yapacağınız yürüyüşlerle varacaksınız.

Karadeniz bölgesine gittiğinizde fırtına deresinin benzeri olmayan uğultusu heryerde sizi takip edecek, çıktığınız yaylalarda odun ateşinde demlenen çayınızı yudumlarken hiçbir yerde bulamaycağınız bölgeye has köy yemeklerini tur arkadaşlarınızla paylaşacaksınız. Kamp müddeti sona erdiğinde ve dönüş için hazırlıklar başladığında siz çoktan tur arkadaşlarınızla bir dahaki gezi için sözleşmiş olacaksınız.





Ekip durumunda yapılan bir spor olduğu için yüksek bir kondisyona ihtiyacınız yok.  Takım arkadaşlarınızla uyumlu bir biçimde kürek çektiğinizde fazla efor sarfetmenize gerek kalmayacaktır. Yaklaşık olarak 500 lt. civarında bir iç hacime sahip olan kanoları tıpkı anda üç kişi kullanabiliyor. Dümeni olmadığı için en arkada oturan kişi küreğini kullanarak kanoya yön veriyor. Doğru yöne gidebilmek çok önemli, çünkü devamlı yanlış yöne doğru kürek çekmek gideceğiniz mesafeyi uzatacak ve sizi daha fazla yoracaktır. Tur öncesi verilen yarım saatlik eğitimi dikkatli dinlemek çok önemli. Bu sizin aktiviteden daha fazla zevk almanızı ve daha az yorulmanızı sağlayacaktır.



FAYDALI BİLGİLER:

Bu aktiviteye katılırken aklınızda bulunması gereken birkaç nokta:

- İlk defa böyle bir tura katılıyorsanız rehberlerinizin vereceği eğitimleri ve talimatları ciddiye almalısınız. Bu eğitimler sizin aktiviteden daha fazla zevk almanız ve sizi olası bir yaralanmaya ya da kötü sürprizlere karşı korumak için verilmektedir. 

- Can yeleklerinizi mutlaka takın ve verilen talimatlar doğrultusunda vücudunuza göre ayarlayın. İyi yüzme bilmeniz ya da kendinize güvenmeniz can yeleğinizi takmamanız için geçerli bir neden olmamalı. Tatlı suda, özellikle üzerinizde giysileriniz varken yüzmek tahmininizden daha zor olabilir. 

- Kano içindeyken ayağa kalkmayın. Ağırlık merkezinin yukarıya doğru çıkması kanonun dengesini daha kolay bozacaktır. Ağırlık merkezi aşağıdayken kanonun dengesi kolay kolay bozulmaz. 

- Yanınıza orta boy bir çanta, yedek giyisi, çorap ve ayakkabı alın. Çantanızda suyunuzu ve size verilen yiyecekleri taşıyacaksınız. Yedek giyisilerinizi yanınıza alarak kanoya binmeyin. Yolculuk sırasında ıslanabilirsiniz. Yedek giyisilerinizin kuru kalması için onları arabada bırakın. 

- Yanınıza kullanmayacağınız malzeme almayın. Aşırı yükten kaçının. 

- Yanınıza fotoğraf makinesi, kamera vb. şeyler aldığınızda bunların ıslanarak kullanılamaz hale gelebileceğini unutmayın. 

- Dönüş saatinde rötar olabilir. Bunu en önemli nedenlerinde biri aynı parkuru ayrı grupların farklı sürelerde bitirmeleri. Dönüş saati konusunda esnek ve hoşgörülü olmayı unutma.




Kano Tipleri

Tek kişilik kano (C1); 16 kg ağırlık, 5,2 metre uzunluk, 75 cm genişliktedir. İki kişilik (C2) ise, 20 kg ağırlık, 6,5 metre uzunluk ve 75 cm genişlikte olup, kano derinlikleri 30-35 cm arasında değişir. Kanoda bulunan her yarışçı, kısa saplı basit yapılı tek bir kürek kullanır. Kürek, teknenin herhangi bir noktasına sabitleştirilmemiştir. Kanoda dümen tertibatı yoktur. Yön verme, kürekle ve ağırlığın değiştirilmesiyle gerçekleştirilir. Yedek kürek bulundurulur. Baş muhafazası ve yüzme yeleğinin giyilmesi mecburidir.


Müsabakalar, en az 3 km uzunluktaki süratli akarsularda 500-1000 metrelik mesafelerde tek kişilik (C1) veya iki kişilik (C2) kanolarla yapılır. Düz yol,nehir inişi ve slalom olmak üzere üç çeşit yarış mevcuttur. Kano devrildiğinde, kanocu kendi imkanlarıyla yardımsız olarak teknesini düzeltip yarışı devam ettirebilirse, diskalifiye sayılmaz. Her kanocunun tehlikeli durumlarda hasmını kurtarması mecburidir. Aksi taktirde ömür boyu diskalifiye edilir.


Bir uçtan öbür uca kadar üzeri açık olan kanolarda kürek, tek palalıdır. Üstü kapalı olan ve kürekçinin sıkıca yerleştiği bir sahanlığı bulunan güverteli kanoların kürekleri çift palalıdır. Kanonun sahanlığına tutturulmuş ve kanocunun gövdesine göre ayarlanmış kauçuk kaplı etekler mevcuttur. Bunların sayesinde içeriye suyun sızması önlenir. Bu tip kanolar genelde kayak adıyla anılır. 7 kişilik kanolar (C7) da mevcuttur fakat bunlar olimpiyat yarışlarına sokulmazlar. 


 

 


Yarış Kuralları