DALIŞTAN ÖNCE
Dalıştan önce dalış eğitmeni kursiyerle 30 sn – 1 dk. süren bir su üstü brifingi yapar. Bunun amacı hem kursiyerin biraz rahatlaması, hem de dalışla ilgili ön bilgilerin kendisine aktarılmasıdır.
a) Suyun içinde olduğun süre içinde derinlik ne olursa olsun hiç soluk tutma, sürekli soluk alıp ver. Yavaş ve derin solumalı, soluk verdikten sonra boş ciğerle bir an durup tekrar soluk almalısın. Bu, bütün dalış yaşamın boyunca hiç unutmaman ve hep uygulaman gereken en temel kuraldır.
b) Dalışta yapacağın tüm çalışmaları ilk önce dalış eğitmeni yapacak, daha sonra sana yapmanı işaret edecek.
Kulak Eşitlemesi: Dibe dalarken 2-3m.den sonra basınçtan dolayı kulaklarımız acıyabilir. Bu nedenle basıncı hissettiğimizde baş ve işaret parmaklarımızla maskemizin üzerinden burun deliklerimizi kapatarak burnumuza nefes vermeliyiz. Buna kulak eşitlemesi denir. Bu işlemi kulaklarımız acımaya başlamadan yapmalıyız. Bazı insanlar kulak eşitlemesini yutkunarak veya çenelerini oynatarak da yapabilmektedirler.
Maske Eşitlemesi: Yine dalarken basınçtan dolayı maske yüzümüze yapışabilir ve gözlerimiz kanlanabilir. Bunu önlemek için suda alçaldıkça zaman zaman maskenin içine burundan hava üflenmelidir.
Dalmak için: BC inflatörünün hortumunu sol elinle başının üstüne kaldır ve boşaltma butonuna bas (dalış eğitmeni BC boşaltma ve şişirme butonlarını bir kere daha gösterecektir). Havanın boşalabilmesi için hortumun hava çıkışının, BC’ye bağlantı yerine göre daha yüksekte olması gereklidir. Sadece BC’mizi boşaltmak dalmak için yeterli değildir. Aynı zamanda yavaş yavaş nefes de vermeliyiz. Böylece ciğerlerimizin hacmi küçülür ve batarız. BC’yi boşaltmanın ve nefes vermenin etkileri 1-2 saniye sonra görüleceğinden bunları yavaş yavaş yapmalıyız.
DALMADAN ÖNCEKİ SON KONTROL (BUDDY CHECK)
BC’nin basma ve boşaltma butonları, kamçısının bağlı olup olmadığı kontrol edilir.
Ağırlık kemerinin bağlı olduğu, açma tokasının doğru yönde olduğu kontrol edilir.
BC’nin ve tüpün bütün bağlama kayışları kontrol edilir
Tüpün açık olup olmadığı önce vanasından, sonra ikinci kademeden nefes alıp vererek kontrol edilir.
Son olarak herşey tamamsa OK verilir.