• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Yön Bulma

Engellerin çevresinden yön bulmak: 

Eğer kerteriz açınızla ilerlerken arkasını göremediğiniz yani ara kerteriz alamadığınız bir yere gelirseniz ne yapacaksınız?
Yapacağınız tek şey yanlara kaymak ve devam etmektir. Eğer sağa ya da sola kaç mil kaydığınızı ölçerseniz, engeli geçtikten sonra bir o kadar ters yöne ilerlersiniz. Böylece engeli çizgisel olarak yapmanız gerektiği gibi aşarsınız. Bu işlemi yaparken iki önemli dikkat edilecek nokta vardır. Birincisi, yana kayma, sağa ya da sola 90 derece ile yapılmalıdır. Çapraz kaymalar hata yapmanıza yol açar. İkincisi ise yana kaydıktan sonra da kerteriz açısı ile ilerlemeye devam etmektir.

PUSULASIZ YÖN BULMA

1) Güneşin doğduğu yere göre yön bulma:

Güneşin doğduğu ya da battığı yeri biliyorsanız, yönlerinizi saptamanız kolaydır. Yüzünüzü güneşin doğduğu yere çevirin ve kollarınızı iki yana açın; yüzünüz Doğu, arkanız Batı, sol kolunuz Kuzey, sağ kolunuz Güney. Bu dört yöne " Ana Yönler " adı verilir.

2) Saatinizi kullanarak yön bulma:

Bunun için akrep ve yelkovanı olan klasik bir saate sahip olmanız gerekmektedir. Saatin akrebini ( kısa olan ucu ) güneşe doğru çeviriniz. -Saatin yelkovanını ( uzun olan ucu ) 12'nin üzerine getiriniz. -Saatiniz bu konumda iken, akrep ve yelkovan arasındaki açının tam ortası güneyi gösterir. (Bu yöntem kuzey yarımküre için geçerlidir)

3)Kutup yıldızına bakarak yön bulma:

Gece bulutsuz bir havada kutup yıldızını (kuzey yıldızı) bularak yönümüzü belirleyebiliriz. Kutup yıldızı, küçük ayı takım yıldızı olarak bilinen yıldız grubunun en ucundakiparlakyıldızdır.

 

 

Yarış Kuralları