Tekne Alış Veriş Listesi
Tekne alışverişi yapacaksanız elinizde denenmiş bir liste olması işinizi çok kolaylaştıracaktır. İşte size denenmiş bir liste:
ET VE ET ÜRÜNLERİ
- Parça et
- Sosis
- Sucuk
- Salam
- Kurutulmuş et
KURU GIDA
- Makarna: Makarna alırken elinizi korkak alıştırmayın. Bozulmaz, pişmemişken az yer kaplar ve 15 dakikada çok doyurucu, küçük eklemelerle de bir o kadar lezzetli bir yemeğe dönüşebilir.
- Pirinç / bulgur: Makarnaya kıyasla daha çok uğraşmak gerekiyor, ama teknede “ben pilavı tane tane yaparım” diyen iddialı birileri varsa almakta hiç sakınca yok.
- Küp şeker: Çay ve kahve için kullanmanın yanı sıra tatlı yapımı vb. kullanımlar için de dökülme, etrafa saçılma stresi olmadığı için küp şeker alınması öneriliyor. Biz genelde hem küp şeker, hem de toz şekeri ayrı ayrı alıyoruz.
- Toz şeker
MANAV (Tabii ki mevsime göre içeriği çok değişebilecek bir kategori)
- Domates
- Salatalık
- Göbek salata
- Limon
- Sarımsak
- Kuru soğan
- Ispanak (temizlenmiş)
- Mantar
- Kabak
- Patates
- Meyve
HAZIRLAR ve TOZLAR
- Hazır çorba: Hazır çorba da makarna gibi az yer kaplayan, bozulmayan ve hızla yemeğe dönüşebilen bir şey olduğundan fazla almaktan çekinmeyin.
- Hazır çabuk çorba: Özellikle kışın çok faydalı
- Hazır beşamel (toz): Fırında yapacağınız yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Un alıp kendiniz de yapabilirsiniz ama teknede patlayan bir un paketi hiç hoş olmayabilir.
- Salata sosu (toz): Knorr’un fesleğenli-kekikli olanı oldukça başarılı
- Creme ole: Dr. Oetker creme ole pişirmeden 3 dakikada hazırlanabildiği için çok pratik.
- Çay (Demlik poşet)
- Nescafe: 100 gram’lık ekonomik paketler adı üstünde hem ekonomik hem de az yer kaplıyor.
KAHVALTILIK
- Siyah/yeşil zeytin: Üç gezi üst üste zeytin alıp da aynen geri getirdiğimiz için artık almıyoruz ama seven vardır diye listeden çıkarmadık
- Beyaz peynir
- Kaşar peynir
- Hellim peyniri: Hellim de kusur kalsın demeyin, tadından yenmez. “Murat Bey” marka dilimli disk şeklinde bir hellim peyniri var. Paketten 5 dilim çıkıyor, biz severek tüketiyoruz.
- Reçel
- Bal: Balparmak ödüllü bir ambalajla (üzerinde öyle yazıyor) 350 gramlık çiçek ve çam balı çıkarıyor. Gerçekten ödülü hak eden bir ambalaj. Hiç bulaşmıyor, çok kolay açılıp kapanıyor.
- Nutella
- Mısır gevreği
- Yumurta
KONSERVELER
- Ton balığı: Poşette satılanlar yağı süzülmüş olduğu için teknede çok pratik oluyor. Az yer kaplıyor, açarken elinizi kesmiyorsunuz.
- Konserve mısır: Eskiden her seferinde birkaç kutu alıyorduk, ancak GDO nedeniyle artık almıyoruz. Özlemiyor da değiliz hani.
EKMEK
- Ekmek (bildiğimiz ekmek): Daha önce de söylediğimiz gibi ihtiyacınızdan daha çok almanız gereken iki şeyden biri
- Tost ekmeği: Uno’nun dilimli ekmekleri klasik ekmeklere göre daha uzun ömürlü oluyor, bir kaç paket almakta fayda var.
- Sandviç ekmeği: Uno’nun beyaz sandviç ekmeklerinden alırsanız ilk 1-2 gün içinde tüketmenizde fayda var, tekne ortamında çok çabuk küfleniyor.
KATKILAR
- Tamek salçacık: Teknede salça ihtiyacını karşılamak için en temiz yol, 135gramlık paketler halinde, açıp tamamını kullanıyorsunuz, dökülme bulaşma derdi yok.
- Zeytinyağı: Kahvaltıda da tükettiğimiz için genellikle sızma zeytinyağını tercih ediyoruz. Küçük tenekede olanları kırılma riski olmadığından tekne için daha pratik.
- Krema
- Soya sosu
- Ayçiçek yağı (kızartma yapılacaksa): Kızartma yapacaksak sızma zeytinyağını kızartma tavasına dökmeye içimiz elvermediği için ayçiçek yağı da alıyoruz.
- Ketçap
- Mayonez: Mayonezin özellikle sıcak havalarda risk yarattığını unutmayın. Kullanmadığınızda buz dolabında durmalı.
- Tuz: Kendinden tuzluklu ambalajlar tekne için daha kullanışlı.
- Kırmızı biber
- Kekik
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
- Yoğurt: Mümkün olan en sağlam ambalajlısını almasınız. Dolabın içine dökülürse hiç hoş olmaz.
- Tereyağı
- Süt: Tabii ki UHT süt alacaksınız. Plastik şişede olanlar açtıktan sonra dökmeden saklamak açısından teknede daha kullanışlı.
İÇECEK (Türü ve miktarı tamamen ekibin profiline göre değişiyor.)
- Kola
- Bira
- Rakı
- Şarap
- Su: İhtiyaç olandan fazlasını almak gereken diğer şey. İlk seferlerde bir kaç kez 19 litrelik damacana su almıştık. Ancak depozitosu, taşıması, pompası nedeniyle çok pratik olmadı. Sonradan 5 litrelik petlerden almaya başladık. Dolaba koyup soğutmak için bir miktar da 1.5 luk pet alıyoruz, boşaldıkça dolduruyoruz. Özellikle yazın alınan miktarı iyice abartmakta fayda var.
ABUR CUBUR
- Gofret
- Çikolata
- Cips
- Bisküvi
- Çubuk Kraker
- Beyaz leblebi
- Tuzlu sarı leblebi: Son üç kalem (leblebiler ve çubuk kraker) deniz tutması durumlarında mideye oldukça iyi geliyor.
TEMİZLİK VE DİĞERLERİ
- Bulaşık deterjanı: Bulaşık deterjanı “marin” tipte olmalı. Yani deniz suyu ile köpürebilmeli, ama köpüğü kontrollü olmalı, kolay durulanmalı ve tabii ki biyolojik parçalanabilirliği yüksek olmalı. TURMEPA, Uzay Kimya ile birlikte marin temizlik ürünleri çıkarıyor. Biz genelde onlardan alıyoruz.
- Sabun (Turmepa)
- Bulaşık süngeri
- Selpak kağıt bez: Teknede çok pratik. Biz ilk kez teknede kullandık, sonrasında evde de kullanmaya başladık.
- Yer bezi (pas pas niyetine)
- Kağıt havlu
- Rulo tuvalet kağıdı
- Islak tuvalet kağıdı
- Çöp torbası (en büyük boy)
- Uzun kibrit: Ocağı yakarken kolaylık sağlıyor
- Pil: El fenerleri ve GPS gibi kritik aletler için bir kaç takım yedek pil almakta fayda var.
- Streç film
- Alüminyum folyo
- Kilitli buzdolabı poşeti
- Buz: Çoğu yelkenli teknenin buzdolabı özellikle sıcak yaz günlerinde pek yeterli olmuyor, bu yüzden büyük bir (hatta iki) buz kalıbı alıp dolabın içine koymalısınız. Balıkçı Melike’nin yanında tekne malzemeleri satan bir dükkan var, oradan kalıp buz satın alabilirsiniz.
Her seferinde bazı eklemeler ve çıkarmalar oluyor. Ama temel olarak oldukça işimize yarıyor, umarım sizin de kendi temel listenizi oluşturmanızda işinize yarar.