• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Tekne Bakımı-1

TEKNE BAKIMI

Denizde kullanılan her şey gerekli şekilde korunmadığında tuzlu su, rüzgar ve güneşin etkilerine maruz kalarak yıpranmaya başlar. Temizlik, koruma, tamir ve yenileme uygulamalarının maliyeti, eğer yelkenciliği bir yaşam biçimi olarak görüyor ve bu uygulamaları kendi başınıza gerçekleştirmekten de keyif alıyorsanız sandığınız kadar yüksek olmayacaktır.

1. Adım Temizlik: Tekne bakımında ilk uygulama mutlaka temizlik olmalıdır. Koruma, ve tamir veya yenileme uygulamalarının zaman aralıklarının uzun olabilmesi ve kullanım ömrünün arttırılabilmesi için teknenizi daima temiz tutmalısınız. Ancak tüm yağ ve kirlerden arındırılmış bir yüzey gerçek görüntüyü yansıtabileceği gibi diğer adımlar için uygulama kolaylığı sağlar

Temizliğe genel amaçlı bir “tekne şampuanı” ve duru suyla ile başlayın. Güçlü temizlik deterjanları tekne cilasında kısa sürede oksitlenmeye neden olabileceğinden yüzey bozulmalarına neden olacaktır. Eğer bir “tekne şampuanı” kullanırsanız, teknenizin omurgasını, güvertesini, güneşliklerini ve kumaş kısımlarını güvenle ve yıpratmadan temizleyebilirsiniz.  Özellikle tekne omurgasında oluşan su yosunu (kekamoz)ve diğer lekeleri temizlemek için de bu şampuan yeterlidir. Borda üzerinde oluşan siyah çizgisel birikintiler ise sıcak ve tuzlu suyun etkisi nedeniyle çıkartılması zor kirlerdir. Bu kirler için teknelere özel üretilmiş “siyah çizgi temizleyicisi” kullanabilirsiniz. Bu temizleyici güçlü olmasına rağmen yüzeylere zarar vermeden sorununuzu çözecektir. Bu temizliği yaparken sıradan bir temizlik bezi yerine her yerde bulabileceğiniz bir mikrofiber temizlik bezi kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu bezi, ıslak veya kuru, tek başına veya kimyasallarla birlikte güvenle kullanabilirsiniz. Kirlendiğinde çamaşır makinenizde yıkamanız yeterli olacaktır. Artık pek çok teknede kullanılan kaymaz yüzeyler içinse “kaymaz yüzey temizleyicisi” kullanmanız doğru olacaktır. Bu temizleyici, yüzeye zarar vermeden, kaymazlık özelliği sağlayan yüzey mineralleri arasına girerek hem yüzeyin özelliğini bozan hem de kirli görünmesine neden olan zor kirleri rahatlıkla temizlemenizi sağlayacaktır. Sulandırmadan yüzey üzerine dökerek fırçalamanız ve duru suyla durulamanız yeterli olacaktır. Teknenizdeki vinil, plastik ve lastik yüzeyler için de “vinil ve kauçuk temizleyicisi” kullanabilirsiniz.




2. Adım Koruma: Ağır oksitlenmeleri giderebilmek ve tekrarını geciktirebilmek için “ovalama pastası” son derece etkilidir. İyi sonuç almak için yün pasta tabanı ve tampon kullanarak uygulama yapın. Bu sayede yüzey üzerinde dairevi lekeler kalmayacağı gibi tekne boyasına ve jelkota zarar vermez. Unutmayınız ki, teknenizi her parlatışınız üzerinden daha fazla materyal sökmek anlamına gelir. Bu uygulamanın üzerine “sıvı pasta” kullanırsanız teknenize ekstra parlaklık sağlar ve ıslak görünüm kazandırarak kirlerin yüzeyden kaymasını ve oluşumlarını geciktirebilirsiniz. Teknenizin metal aksamı içinse, “metal restore edici ve koruyucu macun” kullanmanız istediğiniz sonucu verecektir. Bu ürün teknenizdeki paslanmaz çelik, pirinç, bronz , krom ve bakır yüzeylerde paslanma ve kararmalara karşı etkili bir koruma sağlar. Ortamda doğal olarak bulunan küf içinse çok maksatlı “marina küf temizleyicisi ve koruyucusu” kullanabilirsiniz. Bu ürünü her yüzeye spreyleyin ve silin yeterli olacaktır. Yelkenlerimizin korunması ise çok önemlidir. Yelkenler çabuk yıpranan pahallı ürünlerdir. Yelken üzerinde kırıkların meydana gelmesi ömrünü kısaltan en önemli faktördür.Bu nedenle sıkı sarılmamaları gerekir. Islak yelkenlerin tatlı suyla yıkanarak kurutulması ve doğru biçimde katlanarak torbalanması gerekmektedir. Yelkenler tekne üzerinde kalacaksa mutlaka “yelken örtüsü” ile örtülmelidir. Seyirde gereğinden fazla gergin olması, uzun süre yapraklanmaya bırakılması ve üzerlerine basılması ömürlerini kısaltır. Her seyirden sonra tüm halatlar da neta edilip tatlı suyla yıkanmalı ve rondalanmalıdır. Belki de koruma bakımlarının en önemlisi motor bakımıdır. Egsoz borularının iyi yalıtılmaması, akü başlarının kötü bağlanması sonucu oluşabilecek en küçük kıvılcım yangına neden olabilir. Bu bakımları sürekli yaparak sıcak havalarda yakıt buharlaşması takip edilmelidir.



3.Adım Tamir: Teknenizde tamir edilecek bir bölüm olduğunda alan temizliğini bitirdikten sonra “mastik” ile uygulama yapmanız çok önemlidir. Ancak mastik ile alanın suyla irtibatını kesebilirsiniz. Eğer yüzey tam hazırlanmadan mastik uygulanılırsa ekipman arasına girecek olan nem ileride paslanma ve daha önemli hasarlara yol açabilir. Teknenizin bir köşesinde her zaman iyi bir yapıştırıcı bulundurmanız önemlidir. Güverte tesisatlarında yapıştırma yöntemiyle bir tamirata ihtiyaç duyduğunuzda “5200 yapıştırıcı mastik” tuzlu suya direnciyle iyi bir tercih olabilir. Ancak, bu ürünü kullanacaksanız, işlemin kalıcı olması önemlidir. Sökmeye çalışmak teknenize zarar verir. Sonradan sökülecek uygulamalar için de “4200 fast cure yapıştırıcı mastik” kullanabilirsiniz. Bu ürün plakaları ve eklem noktalarını yapıştırmak için çok uygundur. Suyun altında yapacağınız yarı yapısal tamirler içinde “marine yüksek güçlü tamir dolgu macunu” kullanabilirsiniz. Tamir yapacağınız bölümü bu macunla doldurduktan sonra üzerine “marine akrilik dolgu macunu” uygulayarak hafifçe zımparalayın ve tamiri tamamlayın.

 

4. Adım Yenileme:Teknenizin gövde yenilenmesinde en önemli ayak boyamadır. Önce gövdeyi temizleyin, çizgileri maskeleyin, 24 veya 36 derece zımpara diski ile zımparalayın ve boyamaya geçin. Tekne gövdesinin alt (zehirli boya) ve üst kısmında farklı boya kullanmanız gerektiğini unutmayın. Gerekli malzemeleri her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu yenileme periyodik olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde gövdenin çürümesi, teknenin hızı ve dümen hassasiyeti dahil önemli konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz.





Yarış Kuralları